How to split a STEP assembly into parts for printing

Maybe someone can also tell me how to split a STEP into parts for printing in SolidWorks? I downloaded a damper file, but I can’t print it because I can’t split it into parts :pensive_face:

So yeah, I still couldn’t split this set of solid bodies so I could print it piece by piece.

🇷🇺 Оригинал

а может еще кто подскажет как step разбирать на части для печати в solidworks? А то чет скачал файл заслонки, и распечатать не могу, так как не могу его разделить на части😔

так вот я чет и не смог разделить этот набор твердых тел, чтоб потом по частям распечатать

A STEP imports nicely into Orca/PrusaSlicer. You can split it up there.

🇷🇺 Оригинал

в орка/прюша слайсере степ хорошо заходит. там можно разобрать

Can you point me in the right direction with Orca, please?

🇷🇺 Оригинал

направь на путь истеный плиз по орке

1. You can do it in Prusa, but then you can only export to STL.
  2. Fusion 360. Open the assembly, and then its parts can be exported to STEP.
🇷🇺 Оригинал
  1. Можно в прюше, но потом экспорт только в stl.
  2. Fusion 360. Открыть сборку и потом ее части можно экспортировать в step.

KOMPAS splits the dryer STEP into separate parts by itself.

🇷🇺 Оригинал

Компас сам разбивает степ сушилки на запчасти.

Probably if it’s an assembly? If, say, in Fusion you merge all the assembly components into one (component), then KOMPAS won’t split anything either.

🇷🇺 Оригинал

Наверное если там сборка? Если, условно, во фьюжне объединить все компоненты сборки в один (компонент), то и компас ничего не разберет.

Open it in Orca, wait 5+ minutes, delete the unnecessary parts in the assembly tree (you need to switch to the “Models” tab). In the assembly tree, right-click on the assembly and choose Split to Objects. And that should be it, I think.

🇷🇺 Оригинал

открыть через орку, подождать 5+ минут, удалить лишние детали в дереве сборки (нужно переключится на вкладку “модели”). В дереве по сборке ПКМ - разделить на модели. и вроде всё

Thanks a lot, I’ll check now.

Thank you, kind person, it worked.

🇷🇺 Оригинал

спасибо большое, сейчас проверю

Спасибо милый человек, получилось

That was fast. My PC takes more than 5 minutes to open it :grin:

🇷🇺 Оригинал

так быстро. у меня ПК больше 5 минут открывает :grin: